Sprawozdanie z działalności

Za nami kolejny rok działalności OHD. Mimo szalejącej w 2020 r. pandemii staraliśmy się zapewniać naszym pacjentom najlepsze możliwe wsparcie. Reżim sanitarny wymusił na nas wzrost nakładów na środki ochrony osobistej i ograniczenie aktywności na wielu polach (w tym w ważnym dla nas wolontariacie). Wierzymy jednak, że udało nam się przejść przez ubiegły rok z zachowaniem dotychczasowych standardów pracy. Podsumowując minione miesiące, chcemy dzielić się tym, co było dobre i co przyniosło dobre owoce dla naszych pacjentów i dla naszego Hospicjum. W zakładce SPRAWOZDANIA znajdą Państwo nasze najnowsze sprawozdanie merytoryczne i finansowe. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentami!

Rok 2020 w skrócie:
Łącznie w ramach działalności Hospicjum i Poradni Medycyny Paliatywnej objęliśmy opieką 971 pacjentów (rok wcześniej 1455) oraz odbyliśmy:
8741 konsultacji lekarskich,
26438 konsultacji pielęgniarskich,
1005 konsultacji psychologicznych,
2761 wizyt rehabilitacyjnych,
– nasz Kapelan był dostępny dla pacjentów o każdej porze dnia i nocy i tego wsparcia nie jesteśmy w stanie zamknąć w statystykach 🙂
Ponadto nasi hospicyjni kierowcy wraz z zespołem medycznym przemierzyli w drodze do pacjentów ponad 20 000 kilometrów.

W ramach naszej działalności niemal codziennie wypożyczaliśmy bezpłatnie sprzęt medyczno-rehabilitacyjny, wspieraliśmy potrzebujących pacjentów w postaci organizacji paczek z darami żywnościowymi i środkami higienicznymi. Otaczaliśmy opieką psychologiczną i duchową rodziny oraz bliskich osób chorych.
Ubiegły rok przyniósł też zmiany personalne wewnątrz naszego hospicjum. Na pokładzie powitaliśmy nowego dyrektora – Karola Koebera oraz nowych pracowników (zespołu medycznego i administracyjnego). Udało nam się zbudować nową, przyjazną odbiorcom, stronę internetową oraz odświeżyć nasze logo i inne elementy identyfikacji wizualnej.

Źródła finansowania:
Bezpłatna działalność naszego Hospicjum i Poradni Medycyny Paliatywnej jest możliwa dzięki finansowaniu uzyskiwanemu z Narodowego Funduszu Zdrowia. Środki te nie są jednak w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb, które dostrzegamy, dlatego staramy się pozyskiwać wsparcie z różnych innych źródeł.
W ubiegłym roku wyglądało to następująco:

Zrealizowaliśmy sześć projektów dotowanych ze środków: Miasta Stołecznego Warszawy (ten projekt trwa do 2022 r.), Urzędu Miasta Legionowo, Miasta Zielonka, Powiatu Wołomińskiego na łączną kwotę ponad 350 000 zł.

Otrzymaliśmy darowiznę od Fundacji Agora w wysokości 30 000 zł. Środki te w całości pochodziły ze sprzedaży książki „Nadzieja” wydanej przez wydawnictwo Agory S.A. zbiorowego autorstwa wybitnych polskich literatów.
Więcej o książce TUTAJ.

Otrzymaliśmy darowiznę od firmy Europol Gaz w wysokości 15 000 zł. Zakupiliśmy za nie mobilny aparat USG.

Otrzymaliśmy pięć komputerów od firmy Rothschild & Co, które trafiły do potrzebujących dzieci naszych zmarłych pacjentów.

Firma YOPE podarowała na potrzeby naszych pacjentów paletę wyrobów kosmetycznych.

Ziaja Polska obdarowała nasze Hospicjum środkami higienicznymi, które trafiły do pacjentów.

Zebraliśmy 300 734, 20 zł w ramach 1% podatku.

O dobre zabezpieczenie pacjentów i naszego zespołu przed ryzykiem transmisji SARS-CoV-2 pomogły nam zadbać m.in. Miasto Stołeczne Warszawa, Fundacja Dobra Fabryka, Naczelna Izba Lekarek i Położnych, Sołectwa Skrzeszew i Olszewnica Stara, Warszawski Hackerspace, wolontariusze z grupy Maseczki dla warszawskich medyków oraz Przyłbice i maski dla Medyków, grupa Widzialna ręka Szyje, wicemarszałek sejmu – pani Małgorzata Gosiewska, firma Cover One, MSA System oraz wiele osób prywatnych.

Otrzymaliśmy setki kartek świątecznych i upominków od zaangażowanych uczniów szkół i przedszkoli oraz ich nauczycieli, które trafiły do domów naszych pacjentów.

Mimo pandemii udało nam się przeprowadzić doroczną akcję Pola Nadziei, w ramach której rozprowadziliśmy tysiące cebulek żonkili. Na konto OHD wpłynęło od Państwa łącznie ponad 100 000 zł.  Tej wiosny żonkile rozkwitły w ogrodach, na rabatach, w donicach i w sercach wielu ludzi. Dziękujemy!

Jesteśmy wdzięczni wszystkim Darczyńcom prywatnym, instytucjonalnym, grantodawcom za wspieranie nas w ubiegłym roku i obecnie.
Cieszymy się, że nasza społeczność powiększyła się o nowych przyjaciół OHD!